Totul despre JavaScript - Dinamizeaza-ti website-ul in mod corect

website javascript

JavaScript (JS) este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind utilizat pentru realizarea unor task-uri (sarcini) dinamice, care nu pot fi obtinute prin intermediul unui simplu limbaj de marcare – spre exemplu, HTML. In marea majoritate a cazurilor, chestionarele (quizzes) si sondajele de opinie (polls) utilizeaza JS pentru a fi mai atragatoare si interactive, odata publicate pe un website. Cunostintele in HTML, PHP sau in alte limbaje similare nu sunt necesare pentru utlizarea JS atata vreme cat exista un fisier cheie (de regula, fisierul HTML al unui website) si, eventual, scripturi scrise in prealabil.

Diferentele dintre JavaScript si Java
Multe persoane au tendinta sa asocieze limbajul de programare mai sus mentionat cu Java datorita asemanarilor de nume. Cu toate acestea, exista multe diferente intre cele doua, prima si cea mai importanta fiind insusi caracterul lor distinct. Pe cand JS este un limbaj de programare orientata obiectual (sau POO, denumire provenita din englezescul “Object Oriented Programming”, sau OOP) utilizat pentru introducerea unor functionaliti in website-uri, Java este un limbaj de programare orientat obiectual utilizat doar pentru scrierea aplicatiilor pentru dispozitive precum computer-urile, smartphone-urile, etc.
In plus, codurile Java trebuie sa fie compilate pentru a fi utilizabile, necesitand alte plugin-uri sau tool-uri (unelte) pentru a deveni palpabile.

 

javascript

Cum poti crea coduri utilizabile folosind JS?
Dat fiind faptul ca JS este un limbaj interpretativ, nu sunt necesare programe sau software-uri speciale pentru a crea coduri utilizabile. De regula, nu este necesar decat un editor simplu, precum Notepad, pentru a putea scrie coduri JS. Pentru incepatori se recomanda formatter-uri speciale care pot ajuta la identificarea erorilor de coding, astfel inca ele sa poata fi remediate din timp.
Din fericire, JS nu este un limbaj de programare precum HTML, care necesita cunostinte de coding. Persoanele ce nu poseda astfel de abilitati pot utiliza cu succes coduri deja scrise pentru a dinamiza paginile web ale site-urilor lor, ceea ce poate face intregul proces mult mai simplu si direct. Cu toate acestea, cunostintele de baza in HTML sau coding sunt recomandate daca planuiesti sa lucrezi cu JS, intrucat va fi necesar sa cunosti locul unde fiecare cod trebuie pozitionat astfel incat el sa prinda forma in pagina web.

JS si HTML-ul se afla in acelasi fisier?
O intrebare intr-adevar buna pentru cei ce nu sunt familiarizati cu acest limbaj de programare. De multe ori, cele doua se afla in acelasi fisier, insa exista posibilitatea crearii unui nou fisier individual pentru JavaScript utilizand o extensie de tip JS. In plus, fisierul nou creat poate fi utilizat si pentru alte pagini, ceea ce va face totul mult mai usor pentru tine.

Ce este necesar pentru a rula JS?
O problema comuna este constituita de ustensilele sau software-urile necesare pentru a rula JS. Majoritatea browser-urilor includ suport pentru JS, ceea ce inseamna ca el va rula atunci cand pagina sau paginile de pe website-ul tau sunt accesate. Este bine sa iei in calcul si eventualitatea in care 1/100 web surferi nu utilizeaza un browser ce suporta JS, pentru a putea fi sigur ca scopul website-ului tau va fi bine definit si inteles.

de Lacramioara Juravle
in JavaScript

Alte postari din categoria JavaScript