Scurt istoric HTML

creare site html

În 1980, fizicianul Tim Berners-Lee, de la CERN, a propus prototipul ENQUIRE care era un sistem prin care cercetătorii de la CERN puteau avea acces mai ușor la documente. În 1989, Berners-Lee scria un memo prin care propunea un sistem hypertext pe internet sub numele de HTML. În 1990 tot Berners-Lee a scris software-ul atât pentru browser cât și pentru server. În același an împreuna cu Robert Cailliau a încercat obținere de fonduri pentru proiect dar au fost refuzați.


Primul document public apărut a fost „HTML Tags” care apărea în 1991 și descrie cele 18 elemente care ilustrau designul simplist al HTML. Dintre aceste 18 elemente, 11 se mai găsesc în versiunea 4.0 și în afara de tag-ul de hyperlink, restul sunt influențate de ghidul SGML al CERN.


Berners-Lee a considerat HTML-ul ca fiind o aplicație a SGML, cum a fost definita formal de către IETF (Internet Engineering Task Force) în prima propunere pentru HTML publicata la mijlocul anului 1993 și denumita "Hypertext Markup Language (HTML) Internet-Draft by Berners-Lee and Dan Connolly”. Aceasta includea un document SGML care definea gramatica și structura. Aceasta ciorna a expirat după 6 luni dar în urma ei a rămas modalitatea de a embedded-ui imaginile în linie. Similar Dave Raggett a venit cu o propunere concurenta numita "HTML+ (Hypertext Markup Format)" care propunea standardizarea tabelelor și a formularelor.


După expirarea ciornelor pentru HTML și HTML+ în 1994, IETF a creat un grup pentru dezvoltarea „HyperText Markup Language” care în 1995 lansau HTML 2.0. Începând cu 1996 standardul HTML este menținut de W3C (World Wide Web Consortium) și începând cu anul 2000 acesta a devenit un standard internațional (ISO/IEC 15445:2000). HTML 4.01 a fost publicat în 1999 și îmbunătățit în 2001. În 2004 a început dezvoltarea HTML5 de către WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group ) care a fost terminat în anul 2008.

de Bogdan Andrei Ionescu
in HTML

Alte postari din categoria HTML