Ce este HTML?

creare website html

HTML (HyperText Markup Language) este limbajul standard de marcare folosit pentru a crea pagini web. Acesta este scris folosind elemente HTML puse intre paranteze unghiulare, denumite și tag-uri (<html>). Majoritatea tag-urilor sunt pereche, cum ar fi <h1> și </h1> dar sunt și tag-uri fără pereche cum ar fi <img>. În fiecare pereche primul tag este cel de început iar al doilea cel de sfârșit (mai sunt numite și tag-uri de deschidere și închidere).

 

Web browser-ul are rolul de a citi HTML-ul și de a-l transforma în pagini web care pot fi înțelese de către utilizator. Acesta nu afișează tag-urile, le folosește pentru a interpreta conținutul pagini. Astfel acesta descrie structura website-ului și de aceea este un limbaj de marcare și nu un limbaj de programare.

 

Elementele limbajului pot fi considerate pietrele de temelie ale oricărui website. Acestea permit inserarea imaginilor și a obiectelor în pagini, pot fi folosite pentru a crea formulare interactive sau documente structurate prin specificarea structurilor semantice precum: paragrafe, liste, linkuri, etc și de asemenea poate permite embedded-uirea scripturilor JavaScript.

 

Browserele pot folosi și CSS (Cascading Style Sheets) pentru a defini stilizarea tag-urilor. Standardele HTML și CSS sunt susținute de W3C care încurajează folosirea CSS-ului în dauna stilizări directe a tag-urilor.

de Bogdan Andrei Ionescu
in HTML

Alte postari din categoria HTML