Ce este CSS-ul?

css 3 website

Cascading Style Sheets (CSS) este un standard folosit pentru a formata un document scris într-un limbaj de marcare. Deși este folosit în mare parte pentru a stiliza pagini web realizate în HTML sau XHTML, acesta poate fi folosit i pentru a formata orice documente în XML, SGV și XUL. CSS-ul este o componenta de baza a web design-ului, fiind folosita de aproape toate site-urile pentru stilizare.

CSS este proiectat pentru a separa conținutul documentului de modul și include elemente precum: layout-uri, culori, fonturi etc.. Aceasta separare îmbunătățește accesibilitatea și flexibilitatea site-ului, scade din complexitatea HTML-ului, permite crearea de design-uri fără tabele și poate fi folosit de mai multe pagini.

De asemenea CSS -ul permite aceleași pagini sa fie prezentata în stiluri diferite în funcție de metoda de randare: pe ecran, pe device-uri tactile Braille sau print, de rezoluția ecranului sau de device-ul pe care este văzută pagina web. Cel care creează pagina în limbajul de marcare va folosi un link către fișierul CSS dar și userii pot folosi alte fișiere CSS, chiar din calculatorul personal pentru a suprascrie stilul din fișierul site-ului. În cazul în care nu avem nici un fișier CSS, stilizarea aplicata pagini va fi cea standard a browser-ului web folosit.

CSS folosește o schema de priorități care determina ce reguli de stilizare vor fi aplicate în cazul unui element cu mai multe reguli. De aici și termenul de „Cascading” care se refera la calcularea priorității regulilor de stilizare astfel încât rezultatele stilizării să fie previzibile.

Specificațiile CSS-ului sunt menținute de către W3C ( World Wide Web Consortium) iar tipul MIME text/css este înregistrat prin RFC 2318 din Martie 1998 pentru folosirea cu standardul CSS. Tot cei de la W3C au și un serviciu gratuit de validare a CSS-ului.

de Bogdan Andrei Ionescu
in CSS