4 utilizari comune ale JavaScript

javascript utilizari

Utilizarea JavaScript (JS) a devenit extrem de comuna in randul webmasterilor si programatorilor din intreaga lume, intrucat acest limbaj aduce un numar impresionant de beneficii celor ce-l utilizeaza. Pe langa faptul ca JS poate fi folosit pentru crearea unor chestionare (quizzes) sau sondaje de opinie (polls), acest limbaj de programare poate ajuta la integrarea unor noi functii in cadrul unui website pentru a-l face mai dinamic si interactiv. Cu toate acestea, multe persoane nu sunt intru totul familiarizate cu JavaScript si capacitatile sale. De aceea, iti prezentam cateva dintre cele mai raspandite utilizari ale JS in intreaga lume.

Validarea datelor introduse de utilizatori
Atunci cand planuiesti sa construiesti un website care permite inregistrarea utilizatorilor si comandarea unor produse, JS se poate dovedi de un real ajutor. Exista un numar foarte impresionant de utilizari ale acestui limbaj de programare in cadrul validarii datelor introduse de utilizatori – de exemplu, verificarea unui numar, a unei parole, a unei valori numerice sau chiar a tipului de fisier introdus sau incarcat (uploaded). Din fericire, aceste tipuri de utilizari ale JS sunt foarte simple si usor de adus intr-o stare palpabila, de aceea ele pot fi folosite daca iti doresti sa validezi informatia introdusa de utilizatori.

Formulare ce raspund datelor introduse de utilizatori fara accesarea unui server
De multe ori, JS poate fi utilizat pentru crearea unor formulare care pot raspunde, intr-o maniera sau alta, datelor introduse de utilizatori fara accesarea unui server. Aceste formulare pot presupune selectarea unui element dintr-o lista de tip drop-down in interiorul caruia a fost introdus un link si redirectionarea imediata catre acel link. De asemenea, astfel de formulare pot ajuta la calcularea unor valori cu raspuns imediat, sau la generarea unor coduri.

javascript

Jocuri
O alta utilizare comuna a JS presupune crearea unor jocuri foarte simple, insa incomplete din punct de vedere al functiilor. Un exemplu bun sunt jocurile de tip “X si 0”, care nu presupun decat un maximum de 4 sau 5 click-uri, si care pot oferi raspunsuri sau rezolvari imediate. Solitaire este un alt joc bazat pe JavaScript, precum majoritatea jocurilor de carti. Alte jocuri ce se bazeaza pe utilizarea acestui limbaj de programare sunt Tetris, PacMan, Bomberman, Minesweeper, Sudoku, Mario, etc.

Chestionare si sondaje de opinie
Precum am mentionat mai sus, majoritatea webmasterilor aleg sa foloseasca JS pentru crearea unor chestionare si sondaje de opinie, pe care le publica ulterior pe website-urile proprii. Aceste chestionare apar, de cele mai multe ori, intr-o forma extrem de simpla, care presupune rezultate imediate apasarii unui asa-numit “buton” inscriptionat “Verifica”, “Verifica rezultate”, etc. In majoritatea timpului, astfel de chestionare sau sondaje nu apar intr-o forma dinamica, nefiind tocmai atragatoare pentru utilizatori.

Dupa cum putem observa, JS este un limbaj de programare cu multe utilizari posibile ce pot aduce mai multa interactivitate unui website. De aceea, poti alege sa il folosesti atunci cand iti doresti sa atragi mai multi vizitatori, si norocul face ca necesitatea unor cunostinte de programare sa fie minime. Cu toate acestea, se recomanda cursurile de nivel incepator catre mediu, intrucat inserarea unor coduri JS presupune cunoasterea locatiilor specifice unde ele pot fi introduse fara probleme.

de Lacramioara Juravle
in JavaScript

Alte postari din categoria JavaScript