3 aspecte esentiale atunci cand folosesti JavaScript

website design javascript

Utilizarea JavaScript (JS) pentru includerea unor functionalitati in paginile website-ului tau se poate dovedi mult mai simpla atata vreme cat ai la dispozitie ustensilele necesare – de regula, doar un web browser si un editor de text simplu, precum Notepad. Fie ca esti interesat de coduri JS deja scrise sau de crearea unor coduri noi, aceste doua unelte te pot ajuta sa ajungi la rezultatele dorite in timp util. Daca esti interesat de utilizarea acestui limbaj de programare, iata cateva aspecte cheie de care trebuie sa tii seama.

Unelte necesare
In primul rand, sunt necesare doua unelte prin intermediul carora poti crea, edita si testa codurile JS pe care planuiesti sa le utilizezi pe website-ul tau – un editor precum Notepad si unul (sau mai multe) web browsere. Editorul de text te va ajuta sa editezi paginile deja existente pe website-ul tau pentru a adauga codurile JavaScript, si este recomandat sa alegi unul cat mai simplu, astfel incat sa mentii intregul proces cat mai putin complicat cu putinta. Daca, totusi, utilizezi un editor de tip “what you get is what you see” (“obtii ceea ce vezi deja”), va fi necesar sa identifici optiunea care va transforma “ceea ce vezi” (adica rezultatul finit) in coduri, astfel incat sa poti copia si lipi codul JS.
In al doilea rand, web browser-ul va fi necesar pentru testarea validitatii codurilor, si pentru a identifica potentiale erori de coding sau alte parti ce necesita editare. In acest mod, vei putea verifica daca pagina web in a carei fisier HTML a fost introdus JS arata la fel, iar JS ruleaza corect. Este recomandat sa efectuezi testele utilizand mai multe browsere, pentru a te asigura ca rezultatul finit va fi cel dorit.

Script-uri deja create (scrise)
Cunostintele de programare nu sunt necesare pentru a utiliza JavaScript. Datorita faptului ca exista un numar foarte mare de script-uri deja create (scrise) pe care le poti prelua fara probleme de pe alte website-uri, JS poate fi folosit de orisice persoana care isi doreste pagini sau functii mai dinamice pentru un website. In cele mai multe cazuri, tot ceea ce trebuie sa faci este copierea si customizarea unui cod anume pentru a-ti indeplini nevoile sau asteptarile, apoi alipirea lui la un fisier HTML deja existent. Este necesar sa alterezi doar acele parti ale script-urilor in care editarea este permisa, altminteri rezultatele obtinute nu vor fi si cele dorite.

js

Cunostinte JS
Chiar daca, de regula, cunostintele JS nu sunt cu adevarat necesare pentru utilizarea acestui limbaj de programare, ele pot fi utile in cazul in care doresti script-uri unice, care sa efectueze task-urile necesare tie. Exista o multitudine de carti si website-uri care ofera, pe langa cursuri, tutoriale si alte materiale utile celor ce isi doresc cunostinte cel putin elementare de programare JS. Website-urile sunt mai potrivite datorita accesibilitatii lor, indeosebi datorita faptului ca poti cere asistenta mult mai usor prin intermediul emailului.
In cazul in care nici una dintre optiuni nu este potrivita pentru tine, o alta este alegerea cursurilor “face-to-face”, care iti vor usura cu mult sarcina de a invata programarea JS.

de Radu Maxim
in JavaScript

Alte postari din categoria JavaScript